Kategorier
Hembygdsföreningen

Underhållning och allsång med Per-Melkerz

Underhållning och allsång i Rumskulla Hembygdsgård

Lördag 10 augusti kl 15 kommer Per-Melkerz underhålla och spela upp till allsång i Rumskulla Hembygdsgård.

Per-Melkerz består av duon Per Solberg (fiol och sång) och Melker Djurstedt (gitarr och sång) vars medryckande och glada musik är influerad av irländsk folkmusik. Musiken kommer garanterat få dina fötter att stampa i takt och ljuda ut över Rumskullas vidder.

Evenemanget subventioneras med medel från Rumskulladagen.

Kostnad: Inträde inklusive fika 50 kronor, barn under 15 år gratis.

Här är affischen för evenemanget i pdf-format.

Varmt välkomna!

Bästa hälsningar,
Rumskulla Hembygdsförening

Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev juni 2024

Foto: The New York Public Library, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Midsommar i Rumskulla Hembygdsgård

Nu är sommaren äntligen här och med det vårt traditionella midsommarfirande då Monica och Bengt Länsberg bjuder upp till dans med sin musik. Vi ses väl redan kvällen innan för att klä midsommarstången?

Torsdag 20 juni kl 18 är du välkommen till Rumskulla Hembygdsgård. Vi klär midsommarstången, pyntar och gör fint inför midsommarfirandet. Det serveras grillkorv med dryck till alla som hjälper till.

På midsommaraftonen, fredag 21 juni kl 15, samlas vi och dansar runt midsommarstången till musik av Monica och Bengt Länsberg. Lotterier och servering av fika med jordgubbsbakelse från Guldkringlan.

Här kan du se affischen för evenemanget.

Hjärtligt välkommen!

Foto: SHVETS production, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Slåtter

Gräset växer så att det knakar och efter midsommar är det dags för slåtter vid Rumskulla Hembygdsgård och Prästgårdskvarnen.

Måndagen den 24 juni kl 17 slår vi gräs runt Prästgårdskvarnen och i Rumskulla Hembygdsgård. Har du tid och lust är du välkommen att hjälpa till. Om du har en lie eller räfsa hemma, ta gärna med dem så blir arbetsinsatsen ännu bättre.

Vi avslutar arbetskvällen med en god fika som Rumskulla Hembygdsförening bjuder på.

Välkommen!

Foto: Andre Moura, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Ekumenisk gudstjänst i Rumskulla Hembygdsgård

Vad kan vara bättre än att besöka en gudstjänst på en sådan rofylld plats som Rumskulla Hembygdsgård? Ja säg du det.

Söndag 7 juli kl 11 är det ekumenisk gudstjänst i Rumskulla Hembygdsgård. Rumskulla Hembygdsförening serverar fika.

Vad är ekumenik?
Kyrkornas vilja att samtala, samarbeta och att söka enhet kallas ekumenik. Ordet ekumenik kommer från grekiskans ”oikoumene” som kan översättas med ”den bebodda världen”. Ordet är bildat av ”oikos” som betyder hus. Ekumenik kan beskrivas som att leva tillsammans i samma hus. Källa: Sveriges kristna råd

Varmt välkommen!

Foto: pixabay.com | Formgivning: Elina Lööw

Underhållning och allsång i Rumskulla Hembygdsgård

Hör upp, skriv nu in den 10 augusti kl 15 i din kalender för då blir det allsång och underhållning med Per-Melkerz i Rumskulla Hembygdsgård. Du ser, en dag du inte vill missa!

Lördag 10 augusti kl 15 (OBS tiden är ändrad) kommer Per-Melkerz underhålla och spela upp till allsång i Rumskulla Hembygdsgård.

Per-Melkerz består av duon Per Solberg (fiol och sång) och Melker Djurstedt (gitarr och sång) vars medryckande och glada musik är influerad av irländsk folkmusik. Musiken kommer garanterat få dina fötter att stampa i takt och ljuda ut över Rumskullas vidder.

Evenemanget subventioneras med medel från Rumskulladagen.

Kostnad: Inträde inklusive fika 50 kronor, barn under 15 år gratis.

Hjärtligt välkommen till en trevlig eftermiddag!

Foto: Pille Kirsi, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Detta har hänt

Här kan du läsa hur det har gått på två av våra evenemang i år, Upptäckardagen i Rumskulla och årets rundtur för veteran-mopeder och MC.

Upptäckardagen i Rumskulla 19 maj
Söndagen 19 maj var det Upptäckardag i kommunen och Rumskulla Hembygdsförening körde sågen i Gibberyd. Drygt 120 personer kom för att se hur det gick till att såga plankor förr i tiden. Vädret var strålande, besökarna intresserade och gott fika serverades.

Stort tack till alla besökare som kom. Det varmaste tack till alla er som bakade, sålde fika och sågade plankor! Det var era insatser som gjorde det möjligt för oss att genomföra dagen.

Årets rundtur för veteran-mopeder och MC
Rundturen med veteranmopeder och MC lördag 8 juni kördes av 90 personer. Efter väderomslag blev turen ovanligt kylig, men humöret var trots det på topp. Efter uppvärmning med hästskokastning i hembygdsgården drog motorentusiasterna iväg på rundtur i det vackra försommarlandskapet.

Första stoppet med tipsfrågor var i Wentzelholm, därefter gick färden vidare mot Kulla kvarn, Norrhult, Torsmålen och på skogsväg fram till Snararp där det vankades fika med fralla och kaka. Efter fikastoppet körde de vidare mot Sjösbo, Hamra, Skuru, Källeberg, Kåremåla och till slut var det målgång i Rumskulla Hembygdsgård. Där serverades det hamburgare med bröd och tillbehör, samt kaffe och kaka.

Många deltagare var från närområdet men även Åtvidaberg, Mörlunda och Högsby var representerade. Rumskulla Hembygdsförening kan konstatera att åkarna var mycket nöjda med evenemanget även i år och det gläder oss att det vi ordnat har uppskattats.

Ett stort tack till alla som deltog. Det varmaste tack också för alla arbetsinsatser som gjorts inför och under dagen, ingen nämnd och ingen glömd.

Tusen tack till er alla!

Formgivning: Elina Lööw

Tack Claes!

Claes Henckel tackar för sina år med Rumskullabladet och vi välkomnar Frida Almqvist som nu har tagit över arbetet.

Vi vill rikta ett stort och varmt tack till Claes Henckel för det arbete han har lagt ner på Rumskullabladet. En informationskanal som är viktig och uppskattas av många i vår bygd. Claes meddelade tidigare i år att han vill tacka för sig och frågan var då finns det någon som vill ta över?

Nu har vi alla läst i senaste Rumskullabladet att Frida Almqvist i Kvill tar över efter Claes och det är vi andra otroligt tacksamma för.

Tack, Frida, och lycka till!

Kategorier
Hembygdsföreningen

Midsommar i Rumskulla Hembygdsgård

Foto: The New York Public Library, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Vi klär midsommarstången i Rumskulla Hembygdsgård

Torsdagen den 20 juni klockan 18 är du välkommen att hjälpa till att klä midsommarstången och pynta och göra fint i hembygdsgården. Grillkorv med bröd och dryck utlovas till dem som hjälper till.

Foto: The New York Public Library, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Midsommarfirande i Rumskulla Hembygdsgård

Fredagen den 21 juni klockan 15 är du välkommen till midsommarfirande i Rumskulla Hembygdsgård. Monica och Bengt Länsberg spelar upp till dans runt midsommarstången. Servering av fika med jordgubbsbakelse 50 kr och lotterier.

Här kan du se affischen för evenemanget.

Hjärtligt välkommen!

Bästa hälsningar,
Rumskulla Hembygdsförening

Kategorier
Hembygdsföreningen

Årlig rundtur för veteranmopeder och motorcyklar

Foto: Rachel Claire, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Motorentusiaster, kom till Rumskulla Hembygdsgård den 8 juni och njut av den 3-4 mil långa turen runt i vår vackra socken!

Kostnad 200 kronor, vilket inkluderar fika och hamburgare med tillbehör. Betalas vid start, kontant eller med Swish.

Start klockan 11 vid Rumskulla Hembygdsgård.

Här kan du se affischen för evenemanget.

Varmt välkommen!

Bästa hälsningar,
Rumskulla Hembygdsförening

Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev maj 2024

Foto: Rachel Claire, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Årlig rundtur för veteranmopeder och motorcyklar

Den 8 juni kommer Rumskulla socken höra ljudet från bygdens vackraste och piggaste veteranmopeder och motorcyklar.

Motorentusiaster, kom till Rumskulla Hembygdsgård den 8 juni och njut av den 3-4 mil långa turen runt i vår vackra socken! Kostnad 200 kronor, vilket inkluderar fika och hamburgare med tillbehör. Betalas vid start, kontant eller med Swish.

Datum och tid: Lördag 8 juni, start klockan 11
Var: Start vid Rumskulla Hembygdsgård

Varmt välkommen!

Foto: Laila Lööw

En lyckad vårutflykt till Åsle Tå

I den mest skira vårtiden bjöd Rumskulla Hembygdsförening på utflykt. Ett gäng pigga mestadels pensionärer hade anmält sig och i tidig morgontimma gav vi oss iväg västerut mot Västgötaslätten, jordbruksbygden mellan de skogsklädda platåbergen.

Målet för resan var Åsle Tå, ett hembygdsmuseum utanför Falköping. Här fick vi en inblick i hur fattigt folk, backstugusittare, levde under sent 1700-tal, 1800-tal, ja till och med fram på 1900-talet. Längs en gata med åtskilliga stugor, fähus, backstugor fick vi leva oss in i hur människor, satta på undantag, levde och på något sätt försörjde sig. En duktig guide hade mycket att berätta om intressanta livsöden trots armod och fattigdom.

Nog är man tacksam att utvecklingen har gått framåt. Vi slipper ta in hönsen och grisen i köket för att undgå vargen. Vi har det varmt och gott på vintern och äter en allsidig kost. Vi får läkarvård när benet är brutet. Kanske stressen var mindre på den tiden, man behövde inte sukta efter massor av materiella saker att omge sig med.

På Åsle Tå finns också en modern restaurang uppförd. Där intog vi en suverän måltid, som smakade otroligt bra. Med trevliga och nöjda medresenärer, en duktig och trygg chaufför, välplanerad utfärd av hembygdsföreningens styrelse tackar jag och Håkan för en fin dag.

Skrivet av Karin Karlsson

Rumskulla Hembygdsförening tackar Karin för att vi får dela din fina resumé av dagen. 30 personer var med på vår utflykt. Ingen hade några minus att ta med i utvärderingen däremot var det många som tackade hembygdsföreningens styrelse för en välplanerad utflykt och en fin dag.

De önskar också att hembygdsföreningen ska ordna fler liknande intressanta utflykter i framtiden. Resmålet var perfekt, vädret var på topp (regnet kom på hemvägen), guidningen var mycket intressant, lunchbuffén var fantastiskt god, behaglig resa i bekväm buss. Sist men inte minst, samvaron i gruppen var varm och fin. Kul att göra detta tillsammans!

Besök Åsle Tås hemsida för mer information om platsen

Foto: Dan Cristian Pădureț, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Tipspromenad i Wentzelholm 28 april

Väder och vind visade sig från sin bästa sida när det var dags för tipspromenad i Wentzelholm den 28 april. Nu kan du ta del av vinnarna och de rätta svaren.

54 barn och vuxna gick rundan. Gabriella i Wentzelholm hade 11 rätt och vann därmed barnens tipspromenad. Saga i Hylta tog hem priset för barnens bästa gissning på skiljefrågan. Robert Rinaldo, Susanne Rinaldo och Lennart Strand hade 12 rätt. Av dem var Robert närmast på skiljefrågan. Allra närmast på skiljefrågan var Anne Leech som gissade på 183. Grattis till alla vinnare! Bra jobbat alla som deltog!

Efter promenaden bjöds det på fika med hembakad kaka vilket många passade på att njuta av i den efterlängtade vårvärmen. Vi tackar särskilt familjen Karlsson-Hultgren på Wentzelholms gård för gott samarbete och för att ni ordnat så fint för fikastunden.

Rätt rad på barnens frågor:

  1. Hornborgarsjön (x)
  2. 4 magar (1)
  3. Egypten (1)
  4. Birk (2)
  5. Kråkan (x)
  6. Gul (1)
  7. Bowling (x)
  8. Bronsåldern (2)
  9. Videung (2)
  10. 37 grader (x)
  11. Karlsson (1)
  12. Myggor (2)

Rätt rad på vuxenfrågorna:

  1. Tegelbruk (2)
  2. 30,48 cm (1)
  3. En anställd lantarbetare (1)
  4. Ca 15 år (x)
  5. 3 näckrosarter (x)
  6. Benjamin Ingrosso (2)
  7. Simondeboda (1)
  8. Farmor (2)
  9. OS 2016 (x)
  10. Gustav V (2)
  11. 2000-talet (2)
  12. Etiopien (x)

Skiljefrågan: Det var 184 popcornkärnor

Flyttblocket i Kvillskogen

Efter tipspromenaden och fikastunden var det dags för Lennart Johansson i Skräddarefall att visa upp sin upptäckt.

Efter fikastunden bar det av till Kvillskogen. Lennart Johansson i Skräddarefall visade vägen för ett följe av 15-20 nyfikna som imponerades av det enorma stenblocket. Spännande också att upptäcka en gång/grotta under flyttblocket. Vi har fått ett nytt utflyktsmål, intressant för såväl stora som små.

Foto: FWStudio, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Påminnelse: Upptäckardagen i Rumskulla

Vill du vara med om ett tidsdokument och en resa bakåt i historien? Den 19 maj klockan 10-17 är det dags för årets upplaga av Upptäckardagen i Rumskulla.

Rumskulla Hembygdsförening bjuder på en upplevelse från gångna tider vid sågen i Gibberyd, ett stenkast från gården Katthult. Det gamla sågverket vittnar om den tid i vår skogsbygds historia då det var i bruk, från 1920-talet till mitten av 1970-talet. Lyssna efter ljudet av tändkulemotorn så hittar du fram.

Rumskulla Hembygdsförening sågar plank varje halv- och heltimme samt erbjuder fika med hembakat för 40 kronor.

Under Upptäckardagen välkomnas besökare i alla åldrar med fri entré.

Här kan du läsa mer om årets Upptäckardag i Rumskulla.

Varmt välkommen!

Kategorier
Hembygdsföreningen

Upptäckardagen i Rumskulla

Foto: FWStudio, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Under Upptäckardagen i Rumskulla, söndagen den 19 maj klockan 10-17, bjuder Rumskulla Hembygdsförening på en upplevelse från gågna tider vid sågen i Gibberyd, ett stenkast från gården Katthult.

Följ med på en resa tillbaka i tiden där Gibberydssågens tändkulemotor tuffar på som i gamla tider.

När du kliver ur bilen hörs den gamla tändkulemotorns trevliga tuffande. Ett såglag, klädda i slokhattar, tar sig an den ena stocken efter den andra och en hög av plankor blir till enligt metoder från flydda tider. Du kan se hur träd blev plankor i en skogsrik byggd för 100 år sedan. Sitt ner en stund, luta dig tillbaka, slut ögonen och dras tillbaka i tiden.

Fri entré för alla åldrar. Hembygdsföreningen erbjuder fika med hembakat för 40 kronor.

Hjärtligt välkommen!

Bästa hälsningar,
Rumskulla Hembygdsförening

Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev april 2024

Foto: Dan Cristian Pădureț, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Tipspromenad i Wentzelholm med extra allt

Du vet den där platsen där det en gång stod ett glasbruk och där du än idag kan hitta glasskärvor när du gräver i jorden. I byn Wentzelholm kan du ta del av historiens vindslag, vackra vidder och trollska skogar under årets tipspromenad.

Rumskulla Hembygdsförening och familjen Hultgren-Karlsson på Wentzelholms gård hälsar välkommen till tipspromenad söndagen den 28 april med start mellan kl 13 och 14. Vi bjuder alla promenadglada på kaffe/te/saft och hembakad kaka.

Lennart i Skräddarefall har upptäckt ett hittills okänt flyttblock i Kvillskogen och om du vill veta var så har han lovat att visa vägen ca kl 14. Spännande, eller hur! Tänk att vara bland de första som besöker detta naturminnesmärke.

Varmt välkommen till Wentzelholm,
Rumskulla Hembygdsförening och familjen Hultgren-Karlsson

Foto: Bild lånad från Åsle Tå hembygdsförenings hemsida

Sista chansen för anmälan: Utflykt till Åsle Tå

Lördagen den 4 maj kl 8-18 bjuder Rumskulla Hembygdsförening in till en dagsutflykt med buss till Åsle Tå, Falköping.

Chansen finns fortfarande att anmäla sig till utflykten till Åsle Tå lördagen den 4 maj. Det finns platser kvar i bussen. Välkommen med din anmälan till e-post till info@rumskulla.se eller sms till Laila 070-208 28 53, senast den 18 april.

Praktisk information har skickats till alla anmälda. Du som ännu inte anmält dig får informationen med vändande e-post när du anmält dig.

Här kan du läsa mer om dagsutflykten.

Vi ser fram emot att dela denna minnesvärda dag med dig!

Formgivning: Elina Lööw

Vårstädning i Rumskulla Hembygdsgård

Den 7 maj kl 17 är det dags för vårstädning i vår kära hembygdsgård, och styrelsen tar gärna hjälp av den som har möjlighet att komma.

Trevligt att göra något tillsammans, eller hur! Ta med en räfsa och kom till Rumskulla Hembygdsgård så gör vi fint inför vårens och sommarens evenemang. Hembygdsföreningen bjuder alla “städare” på grillad korv.

Hoppas vi ses!

Formgivning: Elina Lööw

Upptäckardagen i Rumskulla

Den 19 maj kl 10-17 är det äntligen dags för Upptäckardagen i Rumskulla, denna gång ses vi vid Gibberydssågen.

Rumskulla Hembygdsförening bjuder på en upplevelse från gångna tider vid sågen i Gibberyd, ett stenkast från gården Katthult. Det gamla sågverket vittnar om den tid i vår skogsbygds historia då det var i bruk, från 1920-talet till mitten av 1970-talet. Lyssna efter ljudet av tändkulemotorn så hittar du fram.

Under Upptäckardagen välkomnas besökare i alla åldrar med fri entré. Hembygdsföreningen erbjuder även fika med hembakat för 40 kronor.

Här kan du läsa mer om årets Upptäckardag i Rumskulla.

Varmt välkommen!

Formgivning: Elina Lööw

Kom ihåg: Medlemsavgiften för år 2024

Genom att bli medlem är du med och bidrar till Rumskulla Hembygdsförenings fortlevnad. Du bidrar till att vårt natur- och kulturarv tas tillvara och kan vara med och påverka bygdens utveckling.

Avgiften för år 2024 är 50 kronor per person eller 100 kronor per familj där hemmaboende barn upp till 18 år ingår. Kom ihåg att skriva ditt/era namn på meddelanderaden när du gör din inbetalning. 

Betala till bankgiro: 5407-9173
eller med Swish till 123 272 90 69

När du har betalat din medlemsavgift, skicka ett mejl till info@rumskulla.se så kommer du få ditt personliga medlemskort i vändande mejl. Detta medlemskort kan du skriva ut eller visa upp på din mobil när du till exempel vill besöka Kalmar Läns museum.

Varmt tack för ditt stöd!

Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev mars 2024

Formgivning: Elina Lööw

Dags att betala medlemsavgiften

Genom att bli medlem är du med och bidrar till föreningens fortlevnad. Du bidrar till att vårt natur- och kulturarv tas tillvara och kan vara med och påverka bygdens utveckling.

Förmåner du får som medlem:

  • Möjligheten att ta del av Rumskulla Hembygdsförenings samlingar och dokumentationer.
  • Vara med och påverka föreningens verksamhet och aktiviteter.
  • Information genom digitalt nyhetsbrev 6 – 8 gånger per år
  • Reducerat pris på prenumeration av tidskriften Stenmuren 160 kronor per år, ordinarie pris 200 kronor per år.
  • Reducerad entréavgift på Kalmar Läns museum, 75 kronor ordinarie pris 130 kronor.
    OBS! Det är fri entré för barn upp till 19 år.

Avgiften för år 2024 är 50 kronor per person eller 100 kronor per familj där hemmaboende barn upp till 18 år ingår. Kom ihåg att skriva ditt/era namn på meddelanderaden när du gör din inbetalning. 

Betala till bankgiro: 5407-9173
eller med Swish till 1232729069

När du har betalat din medlemsavgift, skicka ett mejl till info@rumskulla.se så kommer du få ditt personliga medlemskort i vändande mejl. Detta medlemskort kan du skriva ut eller visa upp på din mobil när du till exempel vill besöka Kalmar Läns museum.

Foto: Bild lånad från Åsle Tå hembygdsförenings hemsida

Än finns det platser kvar till dagsutflykten till Åsle Tå!

Lördagen den 4 maj kl 8-18 bjuder Rumskulla Hembygdsförening in till en dagsutflykt med buss till Åsle Tå, Falköping.

Upplevelsemuseet Åsle Tå ligger i en mångtusenårig jordbruksbygd och är Sveriges största bevarade samling av backstugor som ligger på sina ursprungliga platser. I en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen kan du vandra runt mellan stugorna och även stiga in i de tidsenliga interiörerna. I en unik museimiljö kan du uppleva arvet från ett svunnet fattig-Sverige och lära känna starka personligheter och deras gripande levnadsöden.

Senaste anmälningsdagen är 12 april!

Här kan du läsa mer om dagsutflykten.

Vi ser fram emot att dela denna minnesvärda dag med dig!

Formgivning: Elina Lööw

Verksamhetsplan 2024

Vid årsmötet den 10 mars antogs verksamhetsplanen för år 2024. Hoppas vi ses på våra aktiviteter och evenemang under året.

Söndag 28 april start kl 13.00-14.00    
Tipspromenad i Wentzelholm

Lördag 4 maj kl 8.00 – 18.00
Utflykt med buss till Åsle tå, Falköping, start kl 8.00 vid hembygdsgården

Söndag 19 maj kl 11.00-16.00   
Upptäckardagen – vid sågen i Gibberyd

Lördag 8 juni kl 11.00
Rundtur med veteranmopeder och MC, start vid hembygdsgården

Torsdag 20 juni kl 18.00
Vi klär midsommarstången och pyntar hembygdsgården

Fredag 21 juni kl 15.00
Midsommarfirande med dans, lotterier och fikaservering i hembygdsgården

Måndag 24 juni kl 17.00   
Slåtter vid kvarnen och hembygdsgården

Söndag 7 juli kl 11.00
Ekumenisk gudstjänst i hembygdsgården

Lördag 10 aug kl 13.00   
Allsång med servering i hembygdsgården

Lördag 7 sep kl 17.00
Raggmunkegille med quiz

Fredag 15 nov kl 18.30
Kura skymning

Ett stort varmt tack till Janne

Vid årsmötet valdes den nya styrelsen. Janne Westrin avgick som ordförande och sitter kvar som ledamot. Ordförandeposten är vakant. Valberedningen och styrelsen arbetar för att rekrytera en ny ordförande till årsmötet 2025.

Rumskulla Hembygdsförening vill rikta ett stort tack till Janne för hans betydelsefulla insats som ordförande. Styrelsen ser fram emot det fortsatta samarbetet!

Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev februari 2024

Formgivning: Elina Lööw

Årsmöte

Söndagen den 10 mars kl 15.00 hålls Rumskulla Hembygdsförenings årsmöte i Stenkullastugan i hembygdsgården. Alla medlemmar är välkomna.

Under årsmötet kommer du kunna ta del av redogörelse för verksamhet och utfall 2023, diskussioner om förslag på aktiviteter under 2024 samt lotteri. Vi bjuder på fika med semla.

Förslag på aktiviteter 2024

  • Rundtur med veteranmopeder och motorcyklar 8 juni,
  • Midsommarfirande i hembygdsgården 21 juni (vi klär midsommarstången kvällen innan),
  • Slåtter 24 juni,
  • Ekumenisk gudstjänst i hembygdsgården 7 juli,
  • Allsång i hembygdsgården 10 augusti,
  • Raggmunkegille med quiz 8 september och
  • Kura skymning i Stenkullastugan 15 november.

Tid och plats: 10 mars kl 15.00 i Stenkullastugan, Rumskulla Hembygdsgård

Vänliga hälsningar,
Styrelsen för Rumskulla Hembygdsförening

Foto: Bild lånad från Åsle Tå hembygdsförenings hemsida

Häng med på dagsutflykt till Åsle Tå!

Lördagen den 4 maj kl 8-18 bjuder Rumskulla Hembygdsförening in till en dagsutflykt med buss till Åsle Tå, Falköping.

Upplevelsemuseet Åsle Tå ligger i en mångtusenårig jordbruksbygd och är Sveriges största bevarade samling av backstugor som ligger på sina ursprungliga platser. I en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen kan du vandra runt mellan stugorna och även stiga in i de tidsenliga interiörerna. I en unik museimiljö kan du uppleva arvet från ett svunnet fattig-Sverige och lära känna starka personligheter och deras gripande levnadsöden.

Mer information om dagsutflykten kommer i ett separat utskick.

Vi ser fram emot att dela denna minnesvärda dag med dig!

Formgivning: Elina Lööw

Vår hemsida har fått ett nytt utseende

Under februari 2024 har vår hemsida fått ett nytt utseende som passar bättre in med vår grafiska profil.

I början av februari har hemsidan blivit klädd i bland annat en faluröd färg som har blivit en symbol för småländsk landsbygd och och kan få tankarna att vandra till husen i Rumskulla Hembygdsgård. Du kan fortsätta att ta del av bland annat nyheter, vår evenemangskalender, sevärdheter, historier från förr, föreningens historia och hembygdsgårdens byggnader.

Vi hoppas att användningen av vår hemsida kommer bli en självklar del i ditt liv när du vill ta reda på mer information om Rumskulla Hembygdsförening och vår socken.

Är det något som fattas på vår hemsida?
Mejla dina tips och synpunker till info@rumskulla.se

Foto: Jonathan Petersson, pexels.com

Rumskulla Hembygdsförening ställer ut

Den 24 februari invigs utställningen ”Våra hembygdsföreningar – Igår, idag, imorgon” på Stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby.

Rumskulla Hembygdsförening är en av hembygdsföreningarna som är representerade i utställningen ”Våra hembygdsföreningar – Igår, idag, imorgon” som går att besöka på Stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby mellan 24 februari och 27 april.

I utställningen kan du bland annat ta del av Lasse i Kvills cykel, ett stycke tapet som kommer från Nikolaus Johansson i Kåremåla och låset till sakristian i gamla Rumskulla kyrka.

Invigning av utställningen är lördagen den 24 februari kl 11-14.

Öppettider: Onsdag-fredag kl 11-15, lördag kl 11-14. Stängt långfredagen men öppet på påskafton. Kvällsöppet 4 och 25 april kl 17-19
Entréavgift: Vuxen 50 kr, studerande 20 kr och årskort 100 kr
Besöksadress: Sevedegatan 43 i Vimmerby

Kategorier
Hembygdsföreningen

Årsmöte 2024

Under årsmötet får du ta del av traditionella årsmötes-förhandlingarna och lotteri. Vi bjuder på fika med semla.

Datum och tid: 10 mars kl 15.00 i Stenkullastugan, Rumskulla Hembygdsgård.

Varmt välkomna!