Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev mars 2025

Formgivning: Elina Lööw

Dags att betala medlemsavgiften för 2025

Vi hoppas du vill stötta Rumskulla Hembygdsförening genom att bli eller fortsätta vara medlem.

Som medlem är du med och bidrar till Rumskulla hembygdsförenings fortlevnad. Du bidrar till att vårt kultur- och naturarv tas tillvara. Du vill också utveckla bygden så att alla som bor här ska trivas och vara stolta över sin hembygd.

Avgiften för år 2025 är 100 kronor per person eller 200 kronor per familj där barn upp till 18 år ingår. Kom ihåg att skriva ditt/era namn och adress i meddelandet när du gör din betalning. När avgiften är betald, skicka gärna ett mejl till info@rumskulla.se så kommer ett digitalt medlemskort i vändande mejl.

Betala till bankgiro: 5407-9173
eller till Swish: 1232729069 (använd gärna QR-koden på bilden ovan)

På vår hemsida Rumskulla Hembygdsförening kan du läsa mer om vad vi arbetar med.

Stort och varmt tack för ditt stöd!

Foto: Irina Iriser, Pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Sammanfattning av årsmötet 2025

Sjutton medlemmar kom till Stenkullastugan och deltog i Rumskulla Hembygdsförenings årsmöte den solig söndagseftermiddag i mars.

Vid årsmötet valdes till ny ordförande, Laila Lööw. Susanne Rinaldo valdes in som ny styrelseledamot. Varmt välkommen i styrelse, Susanne! Margareta Isaksson och Ann-Mari Backheden Carlsson avtackades med blombuketter. Det varmaste tack för ert engagemang!

Antalet medlemmar i Rumskulla Hembygdsförening minskade från 262 år 2023 till 184 medlemmar år 2024. Vi ställer oss frågan, vad behöver vi göra för att vända den trenden?

En verksamhetsplan för år 2025 fastställdes. I planeringen ligger att köket i Stenkullastugan ska få en ny inredning, att digitalisering av gamla super8-filmer ska påbörjas m.m. Mötet beslutade enligt styrelsens förslag om 14 aktiviteter och evenemang som ska genomföras under året. Se Evenemangskalender 2025 nedan..

Efter mötesförhandlingarna blev det trivsamt prat kring borden medan vi avnjöt en fika med semla.

Foto: Ilham Izzul, Pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

En fotoutställning om vår socken

Föreningsmedlemmarna Ville Söderberg och Elina Lööw har skickat in flera förslag till evenemang och aktiviteter. Ett av dem handlar om att ordna en fotoutställning med bilder tagna i Rumskulla socken av personer med anknytning till bygden. En möjlighet att presentera bygden för oss själva och för omvärlden.

Många är vi som bor eller har bott i Rumskulla socken, eller som har anknytning till platsen på andra sätt. Smultronställen, omgivningar eller platser man kallar sitt hem är flera och unika för vår del av Sverige. Tanken med en fotoutställning är att samlas kring en gemensam aktivitet där vi får möjlighet att dela med oss av våra personliga sammanhang från socken och samtidigt skapa intresse för vår bygd för de som besöker utställningen.

Fotoutställningen inleds med en vernissage i början av sommaren 2026 och nu efterlyser vi personer som skulle tycka det vore roligt att ingå i en grupp som arbetar med fotoutställningen inför nästa sommar. Tveka inte att höra av dig till någon i styrelsen eller med e-post till info@rumskulla.se

Mer information om utställningen och hur du kan bidra till den kommer.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Foto: Laila Lööw

Presentation av Henrik Backheden Anemyr

I Rumskulla Hembygdsförening är Henrik Backheden Anemyrs kassör och i styrelsen representerar han medlemmarnas intressen.

Var växte du upp?
Jag är både född och uppvuxen i Rumskulla, en äkta inföding.

Hur länge har du engagerat dig i Rumskulla Hembygdsförening?
Vill tro att det är ungefär 10 år, kommer inte riktigt ihåg när jag kom med.

Varför engagerar du dig i Rumskulla Hembygdsförening?
Till att börja med var det en väldigt övertygande trotjänare i föreningen som övertygade mej om att det är väldigt intressant att va med (Margareta i Skuru). Jag får absolut instämma i att så är fallet. Jag har egentligen inte alls tid till detta men det är väldigt kul och givande, både att få bidra med ett litet strå till stacken men även väldigt givande att få ta del av övriga styrelsemedlemmars kunskaper och minnen från förr. Dessutom ha vi väldigt roligt på våra möten, allt är inte blodigt allvar.

Vilket är ditt roligaste minne under ditt arbete med Rumskulla Hembygdsförening?
Jag säger absolut mopedrallyt, ett väldigt uppskattat arrangemang med engagerade människor och väldigt många glada miner på åkarna när de kommer tillbaka till hembygdsgården.

Hur hoppas du att Rumskulla Hembygdsförenings framtid ser ut?
Framförallt att vi lyckas hitta flera som vill engagera sej, det är inte alls så betungande som vissa tror. Med fler som hjälper till så blir ju lasset betydligt lättare att dra. Man behöver inte delta och va med i allt som ska göras men varje liten del som någon gör så är det någon annan som inte behöver fixa även den biten. Hoppas även att fler ska inse att det är väldigt intressant och spännande att få lära sej sin hembygds historia, oavsett om man är inföding eller inflyttad så finns det massor av spännande människor, byggnader, händelser och annat smått å gott att upptäcka.

Formgivning: Elina Lööw

Rumskulla Hembygdsförenings evenemangskalender 2025

På årsmötet beslutades följande evenemang för 2025:

  • Tipspromenad i Norrhult, söndag 27 april kl 13-14
  • Vårstädning i Rumskulla Hembygdsgård, måndag 5 maj kl 17
  • Rundtur för veteranmopeder och MC, lördag 31 maj kl 11
  • Slåtterkurs i Berghult, lördag 14 juni kl 9-15, anmälan
  • Vi klär midsommarstången och pyntar i Rumskulla Hembygdsgård, torsdag 19 juni kl 18
  • Midsommarfirande i Rumskulla Hembygdsgård med fika, lotterier och dans, fredag 20 juni kl 15
  • Slåtter vid kvarnen och i hembygdsgården, måndag 23 juni kl 17
  • Ekumenisk gudstjänst i Rumskulla Hembygdsgård, söndag 6 juli kl 11, fika serveras
  • Körworkshop för barn och unga med Alice Hartvig, lördag 2 augusti kl 10-15
  • Allsång och underhållning med Alice Hartvig, lördag 2 augusti kl 15-16
  • Öppet hus i Rumskulla Hembygdsgård, söndag 17 augusti kl 14-17
  • Raggmunkegille med quiz, lördag 6 september kl 17
  • Arkivens dag, lördag 8 november kl 12-14
  • Kura skymning, fredag 14 november kl 18.30

Varmt välkomna!