Kategorier
Hembygdsföreningen

Adventslucka 3: Handla julklappar på Tomasmarknaden

Foto: Antoni Shkraba, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw
Foto: Lasma Artmane, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Adventskalender 3: Handla julklappar på Tomasmarknaden

När Anette var barn bodde hon i Solbacka, där hon och de andra barnen cyklade till skolan varje dag. Anettes morbror Helge hade hand om kolmilor vid sågen i utkanten av Rumskulla. Flera gånger i veckan under hösten packade Anettes mamma en ryggsäck med mat till sin bror. Anette spände fast den på cykeln och ordnade leveransen till kolmilan på morgonen, en extra sväng med cykeln före skolstart. Som tack för hjälpen fick hon varje gång en slant. ”Lagom före jul fick jag lön av morbror Helge” säger Anette. Så när dagen för Tomasmarken kom hade hon en bra slant i fickan. Nu skulle det handlas julklappar till familjen.

På Tomasdagen gick det en extrabuss in till Vimmerby. Den ordinarie bussen räckte inte till för alla i bygden som ville gå på marknaden och handla julklappar och diverse gott att äta till julen. Anette och hennes familj klev på klädda i tumvantar och varma kläder för att klara en dag i kylan. ”För visst var det både snö och kallt” minns Anette. På marknaden fanns det på den tiden mycket mat av olika slag att köpa som till exempel sill, enbärsdricka, korvar, karameller och ostar. I Landholms fiskaffär hade de tagit hem bland annat rådjursstekar och hjortstekar. Anettes mamma ville alltid köpa en viltstek som skulle tillagas till middagen på Annandag jul. Anette minns att hon köpte en reservoarpenna till sin far och karameller från Mariannelunds karamellkokeri.

”En högtidsstund var när vi gick på konditori Wetterströms på Storgatan. Där kunde man få varm choklad med vispgrädde på toppen, men jag ville hellre ha en läsk, Orangia var favoriten”. Till den valde hon ”ett wienerbröd och det gick inte av för hackor”. Med korgarna fyllda med mat och julklappar satte de sig nöjda, glada och trötta i bussen, som vid dagens slut återvände hemåt.

En fin tredje advent önskar vi er alla❣️🕯️🕯️🕯️

Du kan ta del av adventskalendern här på vår hemsida och på vår Facebook-sida.