Kategorier
Hembygdsföreningen

En tidsresa 100 år tillbaka i tiden

 

Scenario Rumskulla, En tidsresa 100 år tillbaka i tiden

Den 25 oktober, en gråmulen dag med regnet hängande i luften hände det spännande saker i Rumskulla Hembygdsgård. Finbesök av förskolans 4-5-åringar och skolans 6-7-åringar och deras pedagoger som var inbjudna till en intressant och lekfull resa tillbaka till 1919. Allt ordnat i samarbete mellan Kalmar Läns Museum, Kalmar Läns Hembygdsförbund och Rumskulla Hembygdsförening. Projektet har blivit möjligt tack vare medel från Irene och Bo Adolfssons stiftelse.

Året är 1919. Ett år tidigare skänkte Selma och Enok Samuelsson i Viggesbo sin stuga Larstorpet till Hembygdsföreningen i Rumskulla. Det blev bröderna Rönns uppgift att iordningsställa stugan.

Idag skall den invigas. Selma och Enok är inbjudna av Rumskulla Hembygdsförening för att delta vid invigningen. Bröderna Rönns mor Stina har samlat grannarna runt omkring och deras barn för att hjälpa till att städa och iordningsställa allt inför invigningen. Golven sopas, trasmattor piskas, det dammas och putsas fönster. Den gamla tramporgeln provspelas. Kopparkittlar och ljusstakar putsas, bord dukas, flaggor att vifta med tillverkas och sånger övas in till en liten sånguppvisning för Selma o Enok. Allt för att visa folkets stora tacksamhet till paret Samuelsson. Dagen avslutas med invigning och saft- och kaffekalas med bullar och kakor. 

Museipedagogerna Tina Lindström och Johan Thulin samt hembygdskonsulent Peter Danielsson guidade entusiastiska barn och vuxna på den mycket uppskattade tidsresan. 

Stort tack till er och stort och varmt tack till alla deltagare inte minst alla nyfikna, hjälpsamma barn, för en spännande historisk upplevelse! 🙏🏽💕

Faktaruta
Larstorpet som skänktes och flyttades till Rumskulla 1919 var den första byggnaden som byggdes upp i vår nuvarande Hembygdsgård. Stugan, som har anor från 1600-talet, skänktes till Hembygdsföreningen av Selma och Enok Samuelsson i Viggesbo.

Fotograf: Laila Lööw