Kategorier
Hembygdsföreningen

Tipspromenad i Brånhult 20 oktober 2024

35 personer kom till Brånhult denna varma oktobersöndag, där Annette och Magnus Davidsson med familj bjudit in tillsammans med Rumskulla Hembygdsförening. Besökarna tyckte det var en mycket vacker promenad om än lite svåra frågor.

Vinnare på barnfrågorna var Melker med 11 rätt. Han var också närmast på skiljefrågan med 3 kg. Mållan och Märta vann på dragning.

Tre personer hade 9 rätt på vuxenfrågorna; Örjan Eriksson, Oskar Eriksson och Linné Eriksson. Av dem var Örjan närmast på skiljefrågan med 2278 g. Skiljefrågan vanns av Karin Karlsson som gissade på 2853 g. På dragning vann Albin Adolfsson.

Rätt svar på skiljefrågan: Påsen med potatis vägde 2768 g

Rätt svar på vuxenfrågorna:

  1. Sara Bernard 2
  2. Sydkorea X
  3. 7 mjölkbönder 1
  4. Jamie Lee Curtis 2
  5. 1981 lades Knallens ner 1
  6. Michael Claesson X
  7. Rödsyssla heter orkidén X
  8. 10-15 kg väger en nyfödd älgkalv X
  9. Påssjuka 1
  10. Aubergine 2
  11. 1985 upphörde timmersågning i Hyltasågen 2
  12. Harrisburg X

Rätt svar på barnfrågorna:

  1. IKEA X
  2. 52 kort 1
  3. Olof 2
  4. Ramar 2
  5. Prosit! X
  6. Struts 2
  7. 1000 år X
  8. Meteorolog 1
  9. 1 kg 1
  10. Paris X
  11. Vintergatan 2
  12. Abborre 1
Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev oktober 2024

Foto: Anthony, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Tipspromenad i Brånhult

Rumskulla Hembygdsförening och familjen Davidsson hälsar välkommen till tipspromenad i Brånhult den 20 oktober med start klockan 13-14.

Med starka ben eller med bil kan du bege dig uppåt högre höjder, nämligen Brånhult. Bland vackra ängar, stenmurar och röda stugor ställs de klurigaste av frågor under tipspromenaden med start klockan 13-14. Fatta ett stadigt tag om papper och penna och lös frågorna, på egen hand eller tillsammans med någon du tycker om.

Kostnad: Tipslapp 20 kronor för vuxna, 10 kronor för barn. Hel bingobricka 20 kronor.

Tips på sevärdheter i närheten av Brånhult
Ta dig gärna tiden vid vackert väder att besöka några av socknens spännande och vackra sevärdheter i närheten av Brånhult. Klyvesten, ett stort flyttblock med en spricka som du kan gå igenom. Bråneholm en väldigt vacker plats vid Stångån, där du kan se resterna av ett handpappersbruk.

På vår hemsida kan du läsa mer om socknens sevärdheter.

Vi ses!

Formgivning: Elina Lööw

Ta del av våra skatter under Arkivens dag!

Den 9 november är det Arkivens dag och det firar Rumskulla Hembygsförening med öppet hus mellan kl 12-14.

Arkivens dag firar vi med öppet hus för att ge möjlighet till ett besök i Rumskulla Hembygdsgård. Här finns mycket spännande och intressant material att ta del av. Dokumentation av gårdar och torp, pärmar med tidningsurklipp från 1900-talet och en bit in på 2000-talet, dokumentation över födslar, dödsfall och vigslar i socknen från sekler bakåt i tiden, fotoalbum och litteratur av olika slag.

Kostnad: Evenemanget är gratis.

Välkommen att besöka oss och ta del av våra “skatter”, en fika och en pratstund!

Foto: pixabay.com | Formgivning: Elina Lööw

Nu kan du anmäla dig till Kura skymning!

Den 15 november får vi ta del av en resa i musikens och barndomens tecken med Pälle Askevik under årets Kura skymning.

Nu går det bra att anmäla sig till Kura skymning med Pälle Askvik den 15 november kl 18.30 i Stenkullastugan, Rumskulla Hembygdsgård. Pälle Askevik berättar om sin musikaliska resa, visar bilder från sin barndom och ungdom till tonerna av det legendariska bandet Pink Floyd samt sjunger och spelar några låtar.

Kostnad: Servering av fika med smörgås och kaka. Allt för 100 kronor.
Anmälan: Senast 10 november till Laila med sms 070-2082853 eller med e-post till info@rumskulla.se

OBS! Begränsat antal platser, så först till kvarn gäller.

Här kan du se affischen för evenemanget.

Varmt välkommen!

Formgivning: Elina Lööw

Intresseanmälan: Slåtterkurs i Rumskulla socken

Skulle du vilja lära dig att slå gräs med hjälp av en lie? Rumskulla Hembygdsförening undersöker intresset för en slåtterkurs någonstans i Rumskulla socken under juni månad 2025.

Vi som har försökt vet att det inte är så lätt som det ser ut det där med att slå gräs med en lie. Men visst hade det varit kul att ha kunskapen eller möjligen förbättra din färdighet. Du kommer att få lära dig det rätta handlaget och även hur en lie ska slipas och hållas i gott skick.

Är du intresserad av att delta i en slåtterkurs nästa sommar?
Skicka då din intresseanmälan till e-post info@rumskulla.se

Intresseanmälan är inte bindande utan ska bara ge oss en uppfattning om hur stort intresset är.

Hoppas vi ses!

Foto: Lena Lagerman

Näst på tur i vår presentationsserie är Laila Lööw

I Rumskulla Hembygdsförenings styrelse är det sekreterare Laila Lööw som fattar pennan under styrelsemöten. 

Var växte du upp? 
I Västervik, i ett hyreshus som byggdes 1959 då jag var 4 år gammal. I huset bodde många barnfamiljer och det var lek och stoj hela dagarna.

Hur länge har du engagerat dig i Rumskulla Hembygdsförening? 
När jag och min man Roger flyttade till Rumskulla socken 1984 knackade roteombudet Arne Schultz på dörren och frågade om vi ville bli medlemmar i Rumskulla Hembygdsförening. Jag har varit aktiv i föreningen sedan 2016, då jag på årsmötet blev invald i styrelsen.

Varför engagerar du dig i Rumskulla Hembygdsförening? 
Jag och min man har alltid varit intresserade av historia och eftersom Rumskulla är en bygd med både naturminnen och kulturhistoria kändes det naturligt att engagera sig i det arbetet. Det är också mycket trevligt att träffas och göra saker tillsammans.

Vilket är ditt roligaste minne under ditt arbete med Rumskulla Hembygdsförening? 
Det finns många roliga minnen men av de roligaste är ändå när vi gjorde en tidsresa med barnen från förskolan och skolan hösten 2023. Det var Kalmar läns museum som hjälpte oss med aktiviteten. Två pedagoger därifrån kom med tidstypiska kläder till alla och diverse andra tillbehör. Vi förflyttade oss hundra år tillbaka till tiden då Larstorpsstugan precis hade flyttats till hembygdsgården. Enok och Selma som hade skänkt stugan skulle komma på besök och barnens uppgift var att förbereda besöket. Det skulle skakas mattor, putsa fönster, övas in sånger, pyntas och göras fint i stugan. Det var både roligt och tacksamt att göra detta tillsammans med barnen och deras lärare. En upplevelse för oss alla. Jag hoppas vi kan göra fler sådana aktiviteter i framtiden.

Hur hoppas du att Rumskulla Hembygdsförenings framtid ser ut? 
Min önskan är att vi ska lyckas engagera fler i Rumskulla Hembygdsförening och att vi ska hitta former för att även unga kan och vill ha en uppgift för bygden. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Jag tänker att hembygdsföreningens styrelse kan vara som en spindel i nätet för enskilda/arbetsgrupper/intressegrupper som var och en tar hand om det de vill göra i stort som väl som i smått. Att vi på så sätt hjälps åt att utveckla bygden i nutid samtidigt som vi bevarar våra natur- och kulturminnen.

Foto: Pille Kirsi, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Detta har hänt

Här kan du läsa hur det har gått med omvårdnaden av husen i Rumskulla Hembygdsgård och det gick med evenemanget Raggmunkegille med quiz den 7 september.

Fina nytvättade tak i Rumskulla Hembygdsgård
Nu är arbetet avslutat och taken är som nya. Tack till Anders i Mjöhult som hjälpt oss med den välbehövliga insatsen. Stort och varmt tack också till de 10-12 tappra, glada personer som hjälpt oss att städa bort all mossa och skräp från marken runt omkring efteråt. Arbetsträffarna avslutades på ett trivsamt sätt med fika/korvgrillning och långa pratstunder.

Bilder från Rumskulla Hembygdsgård efter att arbetet med taken blivit klart. Foto: Laila Lööw

Raggmunkegille med quiz 7 september
Årets raggmunkegille med quiz gick av stapeln den 7 september i Rumskulla Hembygdsgård. Vädret var sensommarlikt, varmt och skönt och ca 40 besökare njöt av goda raggmunkar med fläsk och krösamos. Efter maten tog de sig an det traditionella quizet som i år handlade om årtal, filmmusik, intron och logotyper.

Alla lag kämpade väl. Vinnare av årets quiz blev lag Sunhill 5 från Solbacka med omnejd. Grattis! Stort tack till alla som hjälpte till att fixa inför och under kvällen. Steka fläsk och raggmunkar, koka sylt, brygga kaffe, servera, serva och skapa quiz.

Alldeles särskilt stort och varmt tack till allas vår Anette och framför allt tack till alla er som kom! Ni är verkligen ett riktigt trevligt gäng!

Några av deltagarna under årets Raggmunkegille med quiz. Foto: Laila Lööw

 

Kategorier
Hembygdsföreningen

Kulturarvsdagen 2024

Formgivning: Elina Lööw

Andra söndagen i september varje år är den nationella temadagen Kulturarvsdagen. Detta vill vi från Rumskulla Hembygdsförening uppmärksamma. Årets tema är kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser.

Rumskulla Hembygdsförening var en av de allra första som startades i Kalmar län år 1918 och har under vår 106 åriga historia värnat om vår bygd och dess kultur- och naturarv. Rumskulla Hembygdsgård har under sin levnadstid varit en plats där kulturens vägar och människor möts.

Rumskulla socken är berikad av kulturminnen som Larstorpsstugan från 1600-talet och Prästgårdskvarnen från 1700-talet. Två byggnader som berättar hur familjer levde förr och hur produktionen av mjöl en gång gick till. Det finns också grönskande natur, sagolika skogar och naturminnesmärken som vittnar om istid, troll som kastat sten mot kyrkklockor och en ek som såg dagens ljus några år efter vikingatiden. Om Kvilleken kunde tala, vad skulle den berätta då?

Såklart finns det mycket mer att upptäcka i och om vår bygd. Varför inte åka på en upptäckarfärd för att besöka ett eller flera av bygdens sevärdheter?

Här kan du läsa mer om bygdens sevärdheter.

 

Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev september 2024

Foto: Valentina Bondarenko, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Raggmunkegille med quiz i Rumskulla Hembygdsgård

Lördagen den 7 september kl 17 är det dags för årets Raggmunkegille med quiz i Rumskulla Hembygdsgård. Hur ligger det till med dina quizkunskaper? Kanske vill du ta revansch eller vinna i år igen?

Oavsett om du har varit med tidigare eller är sugen att delta för första gången är Raggmunkegille med quiz ett evenemang du inte vill missa. Efter att alla har mättat sina magar med nystekta raggmunkar tar quizskaparna Karin Karlsson och Laila Lööw över. Lagen skapas på plats, och för den delen är du välkommen att bjuda in så många du önskar.

Raggmunk med lingon och fläsk, kaffe och kaka samt deltagande i quiz, 100 kronor per person.

Varmt välkommen!

Foto: pixabay.com | Formgivning: Elina Lööw

Kura skymning med Pälle Askevik

När vintern och mörkret har påbörjat sin resa bjuder Pälle Askevik in till en varm och stämningsfull stund i årets Kura skymning.

Den 15 november kl 18.30 samlas vi för att kura inne i Stenkullastugan i Rumskulla Hembygdsgård. I år har vi bjudit in Pälle Askevik som berättar om sin musikaliska resa, visar bilder från sin barndom och ungdom till tonerna av det legendariska bandet Pink Floyd samt sjunger och spelar några låtar. Kanske är det en och en annan låt du känner igen och kan sjunga med i?

Servering av fika med smörgås och kaka. Allt för 100 kronor.
Anmälan kan göras först senare, mer information om anmälan kommer i nästa nyhetsbrev.

Hjärtligt välkommen!

Foto: Eva Andrae

Presentation av styrelsen

Med start i septembers nyhetsbrev börjar en presentationsserie av Rumskulla Hembygdsförenings styrelse. Detta för att ge dig möjligheten att bekanta dig mer med oss. Först ut är vice ordförande Peter Andrae!

Var växte du upp? 
Jag växte upp i Solbacka. Har bott halva livet i Vimmerby och den andra halvan i Solbacka och Berghult.

Hur länge har du engagerat dig i Rumskulla Hembygdsförening? 
Minns inte riktigt. Blev rekryterad av Margareta i Skuru. Minst tio år, tror jag.

Varför engagerar du dig i Rumskulla Hembygdsförening?
Rumskulla har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag har haft mitt arbete här, sparkade fotboll i Rumskulla. Min släkt på morfars och mammas sida har bott här. Därför känner jag för bygden.

Vilket är ditt roligaste minne under ditt arbete med Rumskulla Hembygdsförening? 
Ja, jag tycker vi har roligt på våra styrelsemöten, evenemang och fester. Det är trivsamt på mötena då vi även har tid för lite skvaller/senaste nytt.

Hur hoppas du att Rumskulla Hembygdsförenings framtid ser ut? 
Jag hoppas den får leva och att vi kan få fler engagerade medlemmar och styrelsemedlemmar.

Formgivning: Elina Lööw

Tack till alla som betalat medlemsavgiften 2024!

Har du missat att betala årets medlemsavgift? Än finns det tid att bidra till Rumskulla Hembygdsförenings fortlevnad och vårt arbete med bygdens kultur- och naturarv.

Medlemsavgiften per år är 50 kronor per person och 100 kronor för familj (inklusive alla hemmavarande barn under 18 år).

Beloppet kan sättas in på bankgiro: 5407-9173 eller via Swish: 1232729069.
Glöm inte att ange namn och adress oavsett om du använder bankgiro eller Swish som betalsätt.

Läs mer om vårt arbete på vår hemsida.

Stort och varmt tack! ♥

Foto: Pille Kirsi, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Detta har hänt

Här kan du läsa hur det gick med evenemanget Underhållning & allsång med Per-Melkerz och få veta det senaste från Rumskulla Hembygdsgård.

Taktvätt
Två av husen i Rumskulla Hembygdsgård har fått en utvändig uppfräschning. Anders i Mjöhult har tvättat taken på Larstorpsstugan och Visthusboden/Tidersrumsboden. Det var välbehövligt för att mossa och annan beläggning inte skulle skada takpannorna. Stor skillnad, kom gärna förbi och titta!

Fotograf: Laila Lööw
Fotograf: Laila Lööw

Underhållning & allsång med Per-Melkerz 10 augusti
Under årets allsång stod Per-Melkerz för underhållningen. Styrelsens sekreterare Laila Lööw berättar mer om hur allt gick.

Per Solberg och Melker Djurstedt i duon Per-Melkerz inne i Rumskulla kyrka. Fotograf: Laila Lööw

Berätta, hur var evenemanget?
Det var härligt att se att det var så många människor som kom trots att vädret var ostadigt. Trots att vi fick byta lokal till Rumskulla kyrka. Per-Melkerz kör en härligt medryckande musik med irländsk touch, verkligen duktiga och proffsiga musiker! Publiken var med på noterna, klappade händerna och sjöng med här och där! Trevliga mellansnack, som tyvärr inte alla hörde, vilket framkom efteråt. Fikat vi bjöd på i paus var också uppskattat. Det var kul att med besökare från
0 år upp till 80+.

Vilket minne tar du med dig från allsången?
Ett av våra mål i Rumskulla Hembygdsförening är att bidra till att människor kommer samman och har det trevligt. Evenemanget skapade just den känslan vilket jag tycker är fint.

Finns det något från i år som ni tar med er till nästa års allsång?
Erfarenheten är att människorna i bygden tycker om att träffas och sjunga tillsammans. Så styrelsens plan är att ordna något liknande nästa år med en förhoppning om vackert väder och på plats i Rumskulla Hembygdsgård. Vi ska då också ha bättre koll på att ljudet går fram ordentligt.

Kategorier
Hembygdsföreningen

Underhållning och allsång med Per-Melkerz

Underhållning och allsång i Rumskulla Hembygdsgård

Lördag 10 augusti kl 15 kommer Per-Melkerz underhålla och spela upp till allsång i Rumskulla Hembygdsgård.

Per-Melkerz består av duon Per Solberg (fiol och sång) och Melker Djurstedt (gitarr och sång) vars medryckande och glada musik är influerad av irländsk folkmusik. Musiken kommer garanterat få dina fötter att stampa i takt och ljuda ut över Rumskullas vidder.

Evenemanget subventioneras med medel från Rumskulladagen.

Kostnad: Inträde inklusive fika 50 kronor, barn under 15 år gratis.

Här är affischen för evenemanget i pdf-format.

Vid regn

Väderprognosen ser ostadig ut på lördag så utifall att det regnar kommer Per-Melkerz med allsång att hållas i Rumskulla kyrka enligt programmet som tidigare annonserats.

Varmt välkomna!

Bästa hälsningar,
Rumskulla Hembygdsförening

Kategorier
Hembygdsföreningen

Stöld i Rumskulla Hembygdsgård!

Foto: Henrik Backheden

Stöld i Rumskulla Hembygdsgård!

Det är tyvärr nåt tråkigt som har hänt. Vår gräsklippare har stulits från förrådet vi har utanför Rumskulla Hembygdsgård.

Vi undrar om någon har sett något misstänkt, det har hänt de senaste tre veckorna. Mer vet vi inte då det var sista gången nån var inne i boden.

Gräsklipparen är en Husqvarna Rider, en orange åkgräsklippare.

Stort tack för all hjälp!

Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev augusti 2024

Foto: Per-Melkerz | Formgivning: Elina Lööw

Påminnelse: Allsång i Rumskulla Hembygdsgård

Idag är det knappt två veckor kvar till årets fest i Rumskulla Hembygdsgård, då det blir allsång och underhållning med Per-Melkerz.

Lördag 10 augusti kl 15 (OBS tiden är ändrad) kommer Per-Melkerz underhålla och spela upp till allsång i Rumskulla Hembygdsgård.

Per-Melkerz består av duon Per Solberg (fiol och sång) och Melker Djurstedt (gitarr och sång) vars medryckande och glada musik är influerad av irländsk folkmusik. Musiken kommer garanterat få dina fötter att stampa i takt och ljuda ut över Rumskullas vidder.

Evenemanget subventioneras med medel från Rumskulladagen.

Kostnad: Inträde inklusive fika 50 kronor, barn under 15 år gratis.

Vid regn

Väderprognosen ser ostadig ut på lördag så utifall att det regnar kommer Per-Melkerz med allsång att hållas i Rumskulla kyrka enligt programmet som tidigare annonserats.

Hjärtligt välkommen till en trevlig eftermiddag!

Foto: Klara Kulikova, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Raggmunkegille med quiz i Rumskulla Hembygdsgård

Arrangemanget som avrundar sommaren och välkomnar hösten är tillbaka! Vad kan bli bättre än att äta en bit svensk mattradition samtidigt som geniknölarna gnuggas rejält.

Lördagen den 7 september kl 17 är det dags för årets Raggmunkegille med quiz i Rumskulla Hembygdsgård. Raggmunk med lingon och fläsk, kaffe och kaka samt deltagande i quiz. Bjud med familjen, släkten, vännerna, kollegorna och inte minst dig själv.

Kostnad: 100 kr per person.

Varmt välkommen!

Foto: pixabay.com | Formgivning: Elina Lööw

Kura skymning med Pelle Askevik

Än är det tid kvar till november men passa på att lägg in en påminnelse i din kalender om Kura skymning den 15 november.

Boka gärna fredag 15 november kl 18.30 för Kura skymning med Pelle Askevik i Stenkullastugan i Rumskulla Hembygdsgård.

Mer info kommer i nästa nyhetsbrev!

Formgivning: Elina Lööw

Frivilliga arbetsinsatser sökes!

Har du möjlighet att ställa upp på en arbetsdag eller kväll? 

Rumskulla Hembygdsförening har en del reparationsarbeten på gång i Rumskulla Hembygdsgård under sensommaren/hösten och vi är tacksamma för all hjälp vi kan få, en timme eller mer.

Intresserad?
Ring Janne via telefon på 070-211 17 91 eller mejla någon av oss andra i styrelsen via info@rumskulla.se om vilken tid och dag som du har möjlighet att hjälpa till.

Ju fler vi är desto trevligare och desto mer får vi gjort!

Foto: Pille Kirsi, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Detta har hänt

Här kan du läsa hur det har gått på tre av sommarens evenemang, Midsommarfirande i Rumskulla Hembygdsgård, Slåtter och Ekumenisk gudstjänst.

Midsommarfirande i Rumskulla Hembygdsgård 19-21 juni
Vårt midsommarfirande i Rumskulla Hembygdsgård startade redan på onsdagskvällen när sju personer samlade eklöv och björkar. På torsdagen samlades barn och vuxna för att klä stång och kransar, pynta med björkar och blommor.

Förutom drygt 20 ortsbor valde även två turistande barnfamiljer från Tyskland och Danmark att uppleva den svenska traditionen. När midsommarstången var färdigklädd och fin bjöds det på grillkorv med bröd och dryck. Det blev en trevlig kväll för alla oss som var där.

Midsommaraftonen kom med sol och mycket värme. Firandet började med dans runt midsommarstången under ledning av Monica och Bengt Länsberg. Många av de uppskattningsvis 250 besökarna passade på att ta en fika med jordgubbsbakelser från Guldkringlan i Vimmerby. Fem lotterier gick åt som smör i solsken. Lyckliga vinnare gick hem med hembakat fikabröd, barnböcker av Martin Widmark, leksaker och godis. Våra turistande familjer från gårdagen var också på plats och deltog i dansen. Härligt!

Fotograf: Laila Lööw
Fotograf: Laila Lööw

Slåtter 24 juni
Slåttern vid Prästgårdskvarnen och Rumskulla Hembygdsgård efter midsommar fixades av 14 personer. Patrik och Laila saknas på bilden. Bra jobbat i värmen!

Fotograf: Laila Lööw

Ekumenisk gudstjänst 7 juli
Ekumenisk gudstjänst 7 juli i Rumskulla Hembygdsgård besöktes av ett 40-tal personer. Rumskulla Hembygdsförening serverade en uppskattad fika med hembakat som avnjöts efter gudstjänsten. En mycket blåsig dag med 20 sekundmeter i byarna.

Stort tack till er alla, som hjälpt till med stort och smått!

Kategorier
Hembygdsföreningen

Underhållning och allsång med Per-Melkerz

Underhållning och allsång i Rumskulla Hembygdsgård

Lördag 10 augusti kl 15 kommer Per-Melkerz underhålla och spela upp till allsång i Rumskulla Hembygdsgård.

Per-Melkerz består av duon Per Solberg (fiol och sång) och Melker Djurstedt (gitarr och sång) vars medryckande och glada musik är influerad av irländsk folkmusik. Musiken kommer garanterat få dina fötter att stampa i takt och ljuda ut över Rumskullas vidder.

Evenemanget subventioneras med medel från Rumskulladagen.

Kostnad: Inträde inklusive fika 50 kronor, barn under 15 år gratis.

Här är affischen för evenemanget i pdf-format.

Vid regn

Väderprognosen ser ostadig ut på lördag så utifall att det regnar kommer Per-Melkerz med allsång att hållas i Rumskulla kyrka enligt programmet som tidigare annonserats.

Varmt välkomna!

Bästa hälsningar,
Rumskulla Hembygdsförening

Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev juni 2024

Foto: The New York Public Library, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Midsommar i Rumskulla Hembygdsgård

Nu är sommaren äntligen här och med det vårt traditionella midsommarfirande då Monica och Bengt Länsberg bjuder upp till dans med sin musik. Vi ses väl redan kvällen innan för att klä midsommarstången?

Torsdag 20 juni kl 18 är du välkommen till Rumskulla Hembygdsgård. Vi klär midsommarstången, pyntar och gör fint inför midsommarfirandet. Det serveras grillkorv med dryck till alla som hjälper till.

På midsommaraftonen, fredag 21 juni kl 15, samlas vi och dansar runt midsommarstången till musik av Monica och Bengt Länsberg. Lotterier och servering av fika med jordgubbsbakelse från Guldkringlan.

Här kan du se affischen för evenemanget.

Hjärtligt välkommen!

Foto: SHVETS production, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Slåtter

Gräset växer så att det knakar och efter midsommar är det dags för slåtter vid Rumskulla Hembygdsgård och Prästgårdskvarnen.

Måndagen den 24 juni kl 17 slår vi gräs runt Prästgårdskvarnen och i Rumskulla Hembygdsgård. Har du tid och lust är du välkommen att hjälpa till. Om du har en lie eller räfsa hemma, ta gärna med dem så blir arbetsinsatsen ännu bättre.

Vi avslutar arbetskvällen med en god fika som Rumskulla Hembygdsförening bjuder på.

Välkommen!

Foto: Andre Moura, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Ekumenisk gudstjänst i Rumskulla Hembygdsgård

Vad kan vara bättre än att besöka en gudstjänst på en sådan rofylld plats som Rumskulla Hembygdsgård? Ja säg du det.

Söndag 7 juli kl 11 är det ekumenisk gudstjänst i Rumskulla Hembygdsgård. Rumskulla Hembygdsförening serverar fika.

Vad är ekumenik?
Kyrkornas vilja att samtala, samarbeta och att söka enhet kallas ekumenik. Ordet ekumenik kommer från grekiskans ”oikoumene” som kan översättas med ”den bebodda världen”. Ordet är bildat av ”oikos” som betyder hus. Ekumenik kan beskrivas som att leva tillsammans i samma hus. Källa: Sveriges kristna råd

Varmt välkommen!

Foto: pixabay.com | Formgivning: Elina Lööw

Underhållning och allsång i Rumskulla Hembygdsgård

Hör upp, skriv nu in den 10 augusti kl 15 i din kalender för då blir det allsång och underhållning med Per-Melkerz i Rumskulla Hembygdsgård. Du ser, en dag du inte vill missa!

Lördag 10 augusti kl 15 (OBS tiden är ändrad) kommer Per-Melkerz underhålla och spela upp till allsång i Rumskulla Hembygdsgård.

Per-Melkerz består av duon Per Solberg (fiol och sång) och Melker Djurstedt (gitarr och sång) vars medryckande och glada musik är influerad av irländsk folkmusik. Musiken kommer garanterat få dina fötter att stampa i takt och ljuda ut över Rumskullas vidder.

Evenemanget subventioneras med medel från Rumskulladagen.

Kostnad: Inträde inklusive fika 50 kronor, barn under 15 år gratis.

Hjärtligt välkommen till en trevlig eftermiddag!

Foto: Pille Kirsi, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Detta har hänt

Här kan du läsa hur det har gått på två av våra evenemang i år, Upptäckardagen i Rumskulla och årets rundtur för veteran-mopeder och MC.

Upptäckardagen i Rumskulla 19 maj
Söndagen 19 maj var det Upptäckardag i kommunen och Rumskulla Hembygdsförening körde sågen i Gibberyd. Drygt 120 personer kom för att se hur det gick till att såga plankor förr i tiden. Vädret var strålande, besökarna intresserade och gott fika serverades.

Stort tack till alla besökare som kom. Det varmaste tack till alla er som bakade, sålde fika och sågade plankor! Det var era insatser som gjorde det möjligt för oss att genomföra dagen.

Årets rundtur för veteran-mopeder och MC
Rundturen med veteranmopeder och MC lördag 8 juni kördes av 90 personer. Efter väderomslag blev turen ovanligt kylig, men humöret var trots det på topp. Efter uppvärmning med hästskokastning i hembygdsgården drog motorentusiasterna iväg på rundtur i det vackra försommarlandskapet.

Första stoppet med tipsfrågor var i Wentzelholm, därefter gick färden vidare mot Kulla kvarn, Norrhult, Torsmålen och på skogsväg fram till Snararp där det vankades fika med fralla och kaka. Efter fikastoppet körde de vidare mot Sjösbo, Hamra, Skuru, Källeberg, Kåremåla och till slut var det målgång i Rumskulla Hembygdsgård. Där serverades det hamburgare med bröd och tillbehör, samt kaffe och kaka.

Många deltagare var från närområdet men även Åtvidaberg, Mörlunda och Högsby var representerade. Rumskulla Hembygdsförening kan konstatera att åkarna var mycket nöjda med evenemanget även i år och det gläder oss att det vi ordnat har uppskattats.

Ett stort tack till alla som deltog. Det varmaste tack också för alla arbetsinsatser som gjorts inför och under dagen, ingen nämnd och ingen glömd.

Tusen tack till er alla!

Formgivning: Elina Lööw

Tack Claes!

Claes Henckel tackar för sina år med Rumskullabladet och vi välkomnar Frida Almqvist som nu har tagit över arbetet.

Vi vill rikta ett stort och varmt tack till Claes Henckel för det arbete han har lagt ner på Rumskullabladet. En informationskanal som är viktig och uppskattas av många i vår bygd. Claes meddelade tidigare i år att han vill tacka för sig och frågan var då finns det någon som vill ta över?

Nu har vi alla läst i senaste Rumskullabladet att Frida Almqvist i Kvill tar över efter Claes och det är vi andra otroligt tacksamma för.

Tack, Frida, och lycka till!

Kategorier
Hembygdsföreningen

Midsommar i Rumskulla Hembygdsgård

Foto: The New York Public Library, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Vi klär midsommarstången i Rumskulla Hembygdsgård

Torsdagen den 20 juni klockan 18 är du välkommen att hjälpa till att klä midsommarstången och pynta och göra fint i hembygdsgården. Grillkorv med bröd och dryck utlovas till dem som hjälper till.

Foto: The New York Public Library, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Midsommarfirande i Rumskulla Hembygdsgård

Fredagen den 21 juni klockan 15 är du välkommen till midsommarfirande i Rumskulla Hembygdsgård. Monica och Bengt Länsberg spelar upp till dans runt midsommarstången. Servering av fika med jordgubbsbakelse 50 kr och lotterier.

Här kan du se affischen för evenemanget.

Hjärtligt välkommen!

Bästa hälsningar,
Rumskulla Hembygdsförening