Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev Februari 2024

Formgivning: Elina Lööw

Årsmöte

Söndagen den 10 mars kl 15.00 hålls Rumskulla Hembygdsförenings årsmöte i Stenkullastugan i hembygdsgården. Alla medlemmar är välkomna.

Under årsmötet kommer du kunna ta del av redogörelse för verksamhet och utfall 2023, diskussioner om förslag på aktiviteter under 2024 samt lotteri. Vi bjuder på fika med semla.

Förslag på aktiviteter 2024

  • Rundtur med veteranmopeder och motorcyklar 8 juni,
  • Midsommarfirande i hembygdsgården 21 juni (vi klär midsommarstången kvällen innan),
  • Slåtter 24 juni,
  • Ekumenisk gudstjänst i hembygdsgården 7 juli,
  • Allsång i hembygdsgården 10 augusti,
  • Raggmunkegille med quiz 8 september och
  • Kura skymning i Stenkullastugan 15 november.

Tid och plats: 10 mars kl 15.00 i Stenkullastugan, Rumskulla Hembygdsgård

Vänliga hälsningar,
Styrelsen för Rumskulla Hembygdsförening

Foto: Bild lånad från Åsle Tå hembygdsförenings hemsida

Häng med på dagsutflykt till Åsle Tå!

Lördagen den 4 maj kl 8-18 bjuder Rumskulla Hembygdsförening in till en dagsutflykt med buss till Åsle Tå, Falköping.

Upplevelsemuseet Åsle Tå ligger i en mångtusenårig jordbruksbygd och är Sveriges största bevarade samling av backstugor som ligger på sina ursprungliga platser. I en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen kan du vandra runt mellan stugorna och även stiga in i de tidsenliga interiörerna. I en unik museimiljö kan du uppleva arvet från ett svunnet fattig-Sverige och lära känna starka personligheter och deras gripande levnadsöden.

Mer information om dagsutflykten kommer i ett separat utskick.

Vi ser fram emot att dela denna minnesvärda dag med dig!

Formgivning: Elina Lööw

Vår hemsida har fått ett nytt utseende

Under februari 2024 har vår hemsida fått ett nytt utseende som passar bättre in med vår grafiska profil.

I början av februari har hemsidan blivit klädd i bland annat en faluröd färg som har blivit en symbol för småländsk landsbygd och och kan få tankarna att vandra till husen i Rumskulla Hembygdsgård. Du kan fortsätta att ta del av bland annat nyheter, vår evenemangskalender, sevärdheter, historier från förr, föreningens historia och hembygdsgårdens byggnader.

Vi hoppas att användningen av vår hemsida kommer bli en självklar del i ditt liv när du vill ta reda på mer information om Rumskulla Hembygdsförening och vår socken.

Är det något som fattas på vår hemsida?
Mejla dina tips och synpunker till info@rumskulla.se

Foto: Jonathan Petersson, pexels.com

Rumskulla Hembygdsförening ställer ut

Den 24 februari invigs utställningen ”Våra hembygdsföreningar – Igår, idag, imorgon” på Stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby.

Rumskulla Hembygdsförening är en av hembygdsföreningarna som är representerade i utställningen ”Våra hembygdsföreningar – Igår, idag, imorgon” som går att besöka på Stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby mellan 24 februari och 27 april.

I utställningen kan du bland annat ta del av Lasse i Kvills cykel, ett stycke tapet som kommer från Nikolaus Johansson i Kåremåla och låset till sakristian i gamla Rumskulla kyrka.

Invigning av utställningen är lördagen den 24 februari kl 11-14.

Öppettider: Onsdag-fredag kl 11-15, lördag kl 11-14. Stängt långfredagen men öppet på påskafton. Kvällsöppet 4 och 25 april kl 17-19
Entréavgift: Vuxen 50 kr, studerande 20 kr och årskort 100 kr
Besöksadress: Sevedegatan 43 i Vimmerby

Kategorier
Hembygdsföreningen

Årsmöte 2024

Under årsmötet får du ta del av traditionella årsmötes-förhandlingarna och lotteri. Vi bjuder på fika med semla.

Datum och tid: 10 mars kl 15.00 i Stenkullastugan, Rumskulla Hembygdsgård.

Varmt välkomna!

Kategorier
Hembygdsföreningen

Ett hjärtligt tack för 2023

Foto: Kelly Sikkema, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Ett hjärtligt tack för i år!

Under årets sista dagar vill vi rikta ett speciellt tack till alla som har hjälpt till eller deltagit i föreningens aktiviteter under 2023.

Nu när vi närmar oss slutet på år 2023 vill vi rikta ett Stort och Varmt Tack till alla er som på olika sätt har bidragit till föreningens aktiviteter under året!

Ni som fixade kvarnrännan, förberedde och genomförde åkturen för veteranmopeder, klädde midsommarstången, dansade runt den, kokade kaffe, serverade fika, gräddade våfflor, sjöng allsång, gräddade raggmunkar, stekte fläsk, quizade, ställde upp på arbetsdagar och kvällar, sist men inte minst alla ni som deltog i våra aktiviteter och ni som betalade medlemsavgiften.

Utan er – ingen Hembygdsförening i Rumskulla!

Tack till er alla för ett år av fin gemenskap, vi hoppas mötas på nytt 2024 ❤️

Gott Nytt År 🥂

önskar
Styrelsen för Rumskulla Hembygdsförening

Kategorier
Hembygdsföreningen

Adventslucka 4: Julafton i ladugården

Foto: Antoni Shkraba, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw
Foto: Gary Spears, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Adventslucka 4: Julafton i ladugården

Laila har alltid upplevt advent och julen som en mysig tid även om ett visst mått av stress lätt infinner sig. Ett fint och kärt minne Laila har är från den tiden då hon och hennes familj hade hästar och får på gården. Det var viktigt, tyckte både Laila, hennes familj och lagårdstomten, att även djuren fick något extra när det var jul.

På julaftonens förmiddag klädde sig alla i familjen för att gå ut ladugården. Det skulle göras fint och lite extra mysigt. De mockade och strödde ut ny halm hos hästarna och fåren. Därefter bullade de upp mycket gott att äta förutom det friska väldoftande höet och färskt vatten även andra godsaker. Att sedan sitta där hos djuren och lyssna på det vilsamma ljudet av deras mumsande var alltid extra trivsamt när det var julafton. Fåren och hästarna knaprande på morötter och knäckebröd, smaskande på äppelbitar och tuggande på hötappar. Rofyllt att klappa om och vara i stunden. En mysig stund för stora och små. Det är snart 30 år sedan men Laila kan fortfarande komma på sig själv med att sakna de fina stunderna.

God jul önskar vi er alla❣️🕯️🕯️🕯️🕯️

Du kan ta del av adventskalendern här på vår hemsida och på vår Facebook-sida.

Kategorier
Hembygdsföreningen

Adventslucka 3: Handla julklappar på Tomasmarknaden

Foto: Antoni Shkraba, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw
Foto: Lasma Artmane, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Adventskalender 3: Handla julklappar på Tomasmarknaden

När Anette var barn bodde hon i Solbacka, där hon och de andra barnen cyklade till skolan varje dag. Anettes morbror Helge hade hand om kolmilor vid sågen i utkanten av Rumskulla. Flera gånger i veckan under hösten packade Anettes mamma en ryggsäck med mat till sin bror. Anette spände fast den på cykeln och ordnade leveransen till kolmilan på morgonen, en extra sväng med cykeln före skolstart. Som tack för hjälpen fick hon varje gång en slant. ”Lagom före jul fick jag lön av morbror Helge” säger Anette. Så när dagen för Tomasmarken kom hade hon en bra slant i fickan. Nu skulle det handlas julklappar till familjen.

På Tomasdagen gick det en extrabuss in till Vimmerby. Den ordinarie bussen räckte inte till för alla i bygden som ville gå på marknaden och handla julklappar och diverse gott att äta till julen. Anette och hennes familj klev på klädda i tumvantar och varma kläder för att klara en dag i kylan. ”För visst var det både snö och kallt” minns Anette. På marknaden fanns det på den tiden mycket mat av olika slag att köpa som till exempel sill, enbärsdricka, korvar, karameller och ostar. I Landholms fiskaffär hade de tagit hem bland annat rådjursstekar och hjortstekar. Anettes mamma ville alltid köpa en viltstek som skulle tillagas till middagen på Annandag jul. Anette minns att hon köpte en reservoarpenna till sin far och karameller från Mariannelunds karamellkokeri.

”En högtidsstund var när vi gick på konditori Wetterströms på Storgatan. Där kunde man få varm choklad med vispgrädde på toppen, men jag ville hellre ha en läsk, Orangia var favoriten”. Till den valde hon ”ett wienerbröd och det gick inte av för hackor”. Med korgarna fyllda med mat och julklappar satte de sig nöjda, glada och trötta i bussen, som vid dagens slut återvände hemåt.

En fin tredje advent önskar vi er alla❣️🕯️🕯️🕯️

Du kan ta del av adventskalendern här på vår hemsida och på vår Facebook-sida.

Kategorier
Hembygdsföreningen

Adventslucka 2: Julkafferep med släkten

Foto: Antoni Shkraba, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw
Foto: Pavel Danilyuk, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Adventslucka 2: Julkafferep med släkten

När Maggan var barn bjöd släkten på kafferep. Det var en tradition där Maggans mormor och morfar och hennes föräldrars syskon turades om att ha julkafferep med alla möjliga godsaker helgerna kring jul och nyår. Det kunde serveras smörgåstårta, ostkaka med grädde och sylt, fruktsallad, glass, knäck och kolor. Barn och vuxna var bjudna men till skillnad från idag fick barnen vänta på sin tur att ta från kakbordet. Lillturen kallades det för när barnen fick ta godsaker efter de vuxna.

Kafferepen symboliska värde ”det var att man träffades…” säger Maggan och det var något hon såg fram emot som barn.

En fin andra advent önskar vi er alla❣️🕯️🕯️

Du kan ta del av adventskalendern här på vår hemsida och på vår Facebook-sida.

Kategorier
Hembygdsföreningen

Adventslucka 1: Julskyltningen i Hugo Johanssons speceri och diverseaffär

Foto: Antoni Shkraba, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw
Foto: Lisa Fotios, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Adventslucka 1: Julskyltningen i Hugo Johanssons speceri och diverseaffär

När Peter var liten fanns det en lanthandlare i Solbacka som hette Hugo Johansson. På den här tiden hade inte alla bil och var mer beroende av en lanthandel där de bodde. I Hugo Johanssons speceri och diverseaffär sålde Hugo, eller Knallen som han också kallades, bland annat leksaker och dagligvaror. Hugo sålde även rekvisita som seldon till inspelningen av Emil i Lönneberga under tidigt 1970-tal.

När julen närmade sig ordnade Hugo med julskyltning vilket var en stor händelse för barnen på den här tiden. I butikens fönster fick nyttosaker och matvaror samsas och inne i butiken såldes även en återkommande julkalender. Bakom varje lucka dolde sig ett rim med en tillhörande bild på till exempel Lucia, tomtegröt, lutfisk och pepparkaksbak. ”Jag kan de här rimmen utantill” säger Peter.

Hos Raker handlar vi våra julsaker.
Första söndagen i advent blir det första ljuset tänt.

En fin första advent önskar vi er alla❣️🕯️

Du kan ta del av adventskalendern här på vår hemsida och på vår Facebook-sida.

Kategorier
Hembygdsföreningen

Adventskalender 2023

Foto: George Dolgikh, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Det lackar mot jul med minnen från trakten

I år tänkte vi bjuda på något extra speciellt, vår egen adventskalender.

Under fyra söndagar, med start på första advent den 3 december, delar vi med oss av fyra historier från förr med anknytning till temat jul och vinter. Fyra styrelsemedlemmar från Rumskulla Hembygdsförening har grävt i sitt eget minnenas arkiv och delar med sig ett kärt minne från trakten.

Du kan ta del av adventskalendern här på vår hemsida och på vår Facebook-sida.

Kategorier
Hembygdsföreningen

En tidsresa 100 år tillbaka i tiden

 

Scenario Rumskulla, En tidsresa 100 år tillbaka i tiden

Den 25 oktober, en gråmulen dag med regnet hängande i luften hände det spännande saker i Rumskulla Hembygdsgård. Finbesök av förskolans 4-5-åringar och skolans 6-7-åringar och deras pedagoger som var inbjudna till en intressant och lekfull resa tillbaka till 1919. Allt ordnat i samarbete mellan Kalmar Läns Museum, Kalmar Läns Hembygdsförbund och Rumskulla Hembygdsförening. Projektet har blivit möjligt tack vare medel från Irene och Bo Adolfssons stiftelse.

Året är 1919. Ett år tidigare skänkte Selma och Enok Samuelsson i Viggesbo sin stuga Larstorpet till Hembygdsföreningen i Rumskulla. Det blev bröderna Rönns uppgift att iordningsställa stugan.

Idag skall den invigas. Selma och Enok är inbjudna av Rumskulla Hembygdsförening för att delta vid invigningen. Bröderna Rönns mor Stina har samlat grannarna runt omkring och deras barn för att hjälpa till att städa och iordningsställa allt inför invigningen. Golven sopas, trasmattor piskas, det dammas och putsas fönster. Den gamla tramporgeln provspelas. Kopparkittlar och ljusstakar putsas, bord dukas, flaggor att vifta med tillverkas och sånger övas in till en liten sånguppvisning för Selma o Enok. Allt för att visa folkets stora tacksamhet till paret Samuelsson. Dagen avslutas med invigning och saft- och kaffekalas med bullar och kakor. 

Museipedagogerna Tina Lindström och Johan Thulin samt hembygdskonsulent Peter Danielsson guidade entusiastiska barn och vuxna på den mycket uppskattade tidsresan. 

Stort tack till er och stort och varmt tack till alla deltagare inte minst alla nyfikna, hjälpsamma barn, för en spännande historisk upplevelse! 🙏🏽💕

Faktaruta
Larstorpet som skänktes och flyttades till Rumskulla 1919 var den första byggnaden som byggdes upp i vår nuvarande Hembygdsgård. Stugan, som har anor från 1600-talet, skänktes till Hembygdsföreningen av Selma och Enok Samuelsson i Viggesbo.

Fotograf: Laila Lööw

Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev oktober 2023

Foto: Casey Horner, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Vad har hänt under året 2023?

Nu när bara någon arbetsdag och en del styrelsearbete återstår under årets sista månader vill vi se tillbaka och berätta om de aktiviteter vi haft under året.

Först ut var Upptäckardagen 14 maj vid Prästgårdskvarnen. Det var en solig och varm dag då vi öppnade dörrarna till kvarnen och våra ”mjölnare” Janne och Magnus visade hur det gick till att mala mjöl förr i tiden. Evenemanget var mycket uppskattat och ca 120 besökare passade på att uppleva detta på plats. Det värmer gott i våra Hembygdshjärtan att intresset för människors liv i gångna tider lever. Under dagen fanns även fika med hembakat bröd och en tipspromenad att ta del av.

Den 10 juni var det så dags för vår årliga Rundtur för veteranmopeder och MC. Soligt och varmt i Hembygdsgården när 138 motorentusiaster samlades för en tur runt i det vackra landskapet. Kaffe och däckkastning inledde dagen, därefter var det dags för avfärd. Intresserade åskådare kantade vägen ut från Hembygdsgården. Lite av en folkfest, mycket trevligt! Färden gick mot Gibberyd, Nedrakulla, Skuru och därefter vidare bitvis längs Silverån mot Himmelstorp. Där bjöds det på kaffe/te och fralla, ett uppskattat stopp, kan man tänka. Vägen hemåt gick via Linneryd och Kåremåla. Väl tillbaka i Hembygdsgården efter flera mil på vägarna kunde deltagarna damma av sig en aning och njuta av en rejäl hamburgare med tillbehör och dryck.

Midsommar firades traditionsenligt som sig bör. Löv samlades på onsdagskvällen och dagen efter hjälptes fler än 20 barn och vuxna åt att klä stången och kransarna. Våren och sommaren hade till dess varit mycket torr och tillgången på blommor var begränsad. Det blev en vacker midsommarstång trots allt. Kvällen avslutades med grillad korv och dryck till de medverkande. Så kom då midsommarafton och värmen höll i sig. Glada barn och vuxna dansade runt midsommarstången. Andra njöt av kaffe med jordgubbsbakelse i skuggan. Kön till fikat var lång och 210 bakelser serverades. Fem lotterier sålde slut och lyckliga vinnare gick hem med hembakat kaffebröd, leksaker, godis m.m. Mycket gemyt och trevlig samvaro en dag som denna!

Söndag den 9 juli var det ekumenisk gudstjänst och vår vackra Hembygdsgård besöktes då av ett 40-tal. Efter gudstjänsten serverade vi kaffe med bröd.

Våfflor och Allsång 13 augusti, en nyhet för året som blev mycket uppskattad. Ett 60-tal besökare passade på att avnjuta en våffla eller två. Gott! Familjen Rollborn stod för vacker sång och musik. Roligt att sjunga med i allsångerna, tyckte publiken. Den mest populära låten var nog Mjölkebil.

Till sist kom då Raggmunkegille med quiz, den 9 september. Ragger gräddades, fläsk stektes. Allt avnjöts med krösamos (lingonsylt). Helt klart en populär rätt här i Rumskullatrakten (även om det fanns en eller två som hellre åt bruna bönor till fläsket). Vi räknade till 37 deltagare i evenemanget som efter maten fortsatte med ett quiz och kaffe med kaka. Sex lag kämpade på med gamla ord och uttryck, fanerogamer och kryptogamer och djur gömda i låtar. En trevlig kväll med logen full av raggmunkeälskande, frågesportsugna, fina människor!

Bästa hälsningar,
Styrelsen för Rumskulla Hembygdsförening

 

Formgivning: Elina Lööw

Glöm inte att betala din medlemsavgift

Din medlemsavgift bidrar till en fortlevnad av Rumskulla hembygdsförening så att vi kan fortsätta värna om och vårda vår hembygd och dess historia.

Vad får du för medlemsavgiften?

  • Du bidrar till att det finns en Hembygdsgård i Rumskulla. En plats du kan besöka, där du kan uppleva historiska miljöer och gemenskap mellan människor i evenemang som ordnas t ex vid midsommar.
  • Du får fortlöpande information via hemsidan och e-post i form av Nyhetsbrev, om du har anmält din e-postadress.
  •  Du kan avtala om tid med någon i styrelsen om du skulle vilja titta närmare i husen eller i våra pärmar. Det kan faktiskt bli en spännande stund.

Men framför allt så bidrar du till att hålla Hembygdsföreningen levande så att den kan fortsätta värna om och vårda vår hembygd och dess historia.

Medlemsavgiften per år är 50 kr per person och 100 kr för familj (inklusive barn under 18 år). Sätt in beloppet på bankgiro 5407-9173 eller via swisha till numret 1232729069, och glöm inte att ange ditt namn i meddelanderaden vid betalning.

Stort och varmt tack för ditt stöd!

 

Formgivning av bilder i nyhetsbrevet: Elina Lööw
Foto från unsplash.com