Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev maj 2024

Foto: Rachel Claire, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Årlig rundtur för veteranmopeder och motorcyklar

Den 8 juni kommer Rumskulla socken höra ljudet från bygdens vackraste och piggaste veteranmopeder och motorcyklar.

Motorentusiaster, kom till Rumskulla Hembygdsgård den 8 juni och njut av den 3-4 mil långa turen runt i vår vackra socken! Kostnad 200 kronor, vilket inkluderar fika och hamburgare med tillbehör. Betalas vid start, kontant eller med Swish.

Datum och tid: Lördag 8 juni, start klockan 11
Var: Start vid Rumskulla Hembygdsgård

Varmt välkommen!

Foto: Laila Lööw

En lyckad vårutflykt till Åsle Tå

I den mest skira vårtiden bjöd Rumskulla Hembygdsförening på utflykt. Ett gäng pigga mestadels pensionärer hade anmält sig och i tidig morgontimma gav vi oss iväg västerut mot Västgötaslätten, jordbruksbygden mellan de skogsklädda platåbergen.

Målet för resan var Åsle Tå, ett hembygdsmuseum utanför Falköping. Här fick vi en inblick i hur fattigt folk, backstugusittare, levde under sent 1700-tal, 1800-tal, ja till och med fram på 1900-talet. Längs en gata med åtskilliga stugor, fähus, backstugor fick vi leva oss in i hur människor, satta på undantag, levde och på något sätt försörjde sig. En duktig guide hade mycket att berätta om intressanta livsöden trots armod och fattigdom.

Nog är man tacksam att utvecklingen har gått framåt. Vi slipper ta in hönsen och grisen i köket för att undgå vargen. Vi har det varmt och gott på vintern och äter en allsidig kost. Vi får läkarvård när benet är brutet. Kanske stressen var mindre på den tiden, man behövde inte sukta efter massor av materiella saker att omge sig med.

På Åsle Tå finns också en modern restaurang uppförd. Där intog vi en suverän måltid, som smakade otroligt bra. Med trevliga och nöjda medresenärer, en duktig och trygg chaufför, välplanerad utfärd av hembygdsföreningens styrelse tackar jag och Håkan för en fin dag.

Skrivet av Karin Karlsson

Rumskulla Hembygdsförening tackar Karin för att vi får dela din fina resumé av dagen. 30 personer var med på vår utflykt. Ingen hade några minus att ta med i utvärderingen däremot var det många som tackade hembygdsföreningens styrelse för en välplanerad utflykt och en fin dag.

De önskar också att hembygdsföreningen ska ordna fler liknande intressanta utflykter i framtiden. Resmålet var perfekt, vädret var på topp (regnet kom på hemvägen), guidningen var mycket intressant, lunchbuffén var fantastiskt god, behaglig resa i bekväm buss. Sist men inte minst, samvaron i gruppen var varm och fin. Kul att göra detta tillsammans!

Besök Åsle Tås hemsida för mer information om platsen

Foto: Dan Cristian Pădureț, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Tipspromenad i Wentzelholm 28 april

Väder och vind visade sig från sin bästa sida när det var dags för tipspromenad i Wentzelholm den 28 april. Nu kan du ta del av vinnarna och de rätta svaren.

54 barn och vuxna gick rundan. Gabriella i Wentzelholm hade 11 rätt och vann därmed barnens tipspromenad. Saga i Hylta tog hem priset för barnens bästa gissning på skiljefrågan. Robert Rinaldo, Susanne Rinaldo och Lennart Strand hade 12 rätt. Av dem var Robert närmast på skiljefrågan. Allra närmast på skiljefrågan var Anne Leech som gissade på 183. Grattis till alla vinnare! Bra jobbat alla som deltog!

Efter promenaden bjöds det på fika med hembakad kaka vilket många passade på att njuta av i den efterlängtade vårvärmen. Vi tackar särskilt familjen Karlsson-Hultgren på Wentzelholms gård för gott samarbete och för att ni ordnat så fint för fikastunden.

Rätt rad på barnens frågor:

 1. Hornborgarsjön (x)
 2. 4 magar (1)
 3. Egypten (1)
 4. Birk (2)
 5. Kråkan (x)
 6. Gul (1)
 7. Bowling (x)
 8. Bronsåldern (2)
 9. Videung (2)
 10. 37 grader (x)
 11. Karlsson (1)
 12. Myggor (2)

Rätt rad på vuxenfrågorna:

 1. Tegelbruk (2)
 2. 30,48 cm (1)
 3. En anställd lantarbetare (1)
 4. Ca 15 år (x)
 5. 3 näckrosarter (x)
 6. Benjamin Ingrosso (2)
 7. Simondeboda (1)
 8. Farmor (2)
 9. OS 2016 (x)
 10. Gustav V (2)
 11. 2000-talet (2)
 12. Etiopien (x)

Skiljefrågan: Det var 184 popcornkärnor

Flyttblocket i Kvillskogen

Efter tipspromenaden och fikastunden var det dags för Lennart Johansson i Skräddarefall att visa upp sin upptäckt.

Efter fikastunden bar det av till Kvillskogen. Lennart Johansson i Skräddarefall visade vägen för ett följe av 15-20 nyfikna som imponerades av det enorma stenblocket. Spännande också att upptäcka en gång/grotta under flyttblocket. Vi har fått ett nytt utflyktsmål, intressant för såväl stora som små.

Foto: FWStudio, pexels.com | Formgivning: Elina Lööw

Påminnelse: Upptäckardagen i Rumskulla

Vill du vara med om ett tidsdokument och en resa bakåt i historien? Den 19 maj klockan 10-17 är det dags för årets upplaga av Upptäckardagen i Rumskulla.

Rumskulla Hembygdsförening bjuder på en upplevelse från gångna tider vid sågen i Gibberyd, ett stenkast från gården Katthult. Det gamla sågverket vittnar om den tid i vår skogsbygds historia då det var i bruk, från 1920-talet till mitten av 1970-talet. Lyssna efter ljudet av tändkulemotorn så hittar du fram.

Rumskulla Hembygdsförening sågar plank varje halv- och heltimme samt erbjuder fika med hembakat för 40 kronor.

Under Upptäckardagen välkomnas besökare i alla åldrar med fri entré.

Här kan du läsa mer om årets Upptäckardag i Rumskulla.

Varmt välkommen!