Kategorier
Hembygdsföreningen

Nyhetsbrev oktober 2023

Foto: Casey Horner, unsplash.com | Formgivning: Elina Lööw

Vad har hänt under året 2023?

Nu när bara någon arbetsdag och en del styrelsearbete återstår under årets sista månader vill vi se tillbaka och berätta om de aktiviteter vi haft under året.

Först ut var Upptäckardagen 14 maj vid Prästgårdskvarnen. Det var en solig och varm dag då vi öppnade dörrarna till kvarnen och våra ”mjölnare” Janne och Magnus visade hur det gick till att mala mjöl förr i tiden. Evenemanget var mycket uppskattat och ca 120 besökare passade på att uppleva detta på plats. Det värmer gott i våra Hembygdshjärtan att intresset för människors liv i gångna tider lever. Under dagen fanns även fika med hembakat bröd och en tipspromenad att ta del av.

Den 10 juni var det så dags för vår årliga Rundtur för veteranmopeder och MC. Soligt och varmt i Hembygdsgården när 138 motorentusiaster samlades för en tur runt i det vackra landskapet. Kaffe och däckkastning inledde dagen, därefter var det dags för avfärd. Intresserade åskådare kantade vägen ut från Hembygdsgården. Lite av en folkfest, mycket trevligt! Färden gick mot Gibberyd, Nedrakulla, Skuru och därefter vidare bitvis längs Silverån mot Himmelstorp. Där bjöds det på kaffe/te och fralla, ett uppskattat stopp, kan man tänka. Vägen hemåt gick via Linneryd och Kåremåla. Väl tillbaka i Hembygdsgården efter flera mil på vägarna kunde deltagarna damma av sig en aning och njuta av en rejäl hamburgare med tillbehör och dryck.

Midsommar firades traditionsenligt som sig bör. Löv samlades på onsdagskvällen och dagen efter hjälptes fler än 20 barn och vuxna åt att klä stången och kransarna. Våren och sommaren hade till dess varit mycket torr och tillgången på blommor var begränsad. Det blev en vacker midsommarstång trots allt. Kvällen avslutades med grillad korv och dryck till de medverkande. Så kom då midsommarafton och värmen höll i sig. Glada barn och vuxna dansade runt midsommarstången. Andra njöt av kaffe med jordgubbsbakelse i skuggan. Kön till fikat var lång och 210 bakelser serverades. Fem lotterier sålde slut och lyckliga vinnare gick hem med hembakat kaffebröd, leksaker, godis m.m. Mycket gemyt och trevlig samvaro en dag som denna!

Söndag den 9 juli var det ekumenisk gudstjänst och vår vackra Hembygdsgård besöktes då av ett 40-tal. Efter gudstjänsten serverade vi kaffe med bröd.

Våfflor och Allsång 13 augusti, en nyhet för året som blev mycket uppskattad. Ett 60-tal besökare passade på att avnjuta en våffla eller två. Gott! Familjen Rollborn stod för vacker sång och musik. Roligt att sjunga med i allsångerna, tyckte publiken. Den mest populära låten var nog Mjölkebil.

Till sist kom då Raggmunkegille med quiz, den 9 september. Ragger gräddades, fläsk stektes. Allt avnjöts med krösamos (lingonsylt). Helt klart en populär rätt här i Rumskullatrakten (även om det fanns en eller två som hellre åt bruna bönor till fläsket). Vi räknade till 37 deltagare i evenemanget som efter maten fortsatte med ett quiz och kaffe med kaka. Sex lag kämpade på med gamla ord och uttryck, fanerogamer och kryptogamer och djur gömda i låtar. En trevlig kväll med logen full av raggmunkeälskande, frågesportsugna, fina människor!

Bästa hälsningar,
Styrelsen för Rumskulla Hembygdsförening

 

Formgivning: Elina Lööw

Glöm inte att betala din medlemsavgift

Din medlemsavgift bidrar till en fortlevnad av Rumskulla hembygdsförening så att vi kan fortsätta värna om och vårda vår hembygd och dess historia.

Vad får du för medlemsavgiften?

  • Du bidrar till att det finns en Hembygdsgård i Rumskulla. En plats du kan besöka, där du kan uppleva historiska miljöer och gemenskap mellan människor i evenemang som ordnas t ex vid midsommar.
  • Du får fortlöpande information via hemsidan och e-post i form av Nyhetsbrev, om du har anmält din e-postadress.
  •  Du kan avtala om tid med någon i styrelsen om du skulle vilja titta närmare i husen eller i våra pärmar. Det kan faktiskt bli en spännande stund.

Men framför allt så bidrar du till att hålla Hembygdsföreningen levande så att den kan fortsätta värna om och vårda vår hembygd och dess historia.

Medlemsavgiften per år är 50 kr per person och 100 kr för familj (inklusive barn under 18 år). Sätt in beloppet på bankgiro 5407-9173 eller via swisha till numret 1232729069, och glöm inte att ange ditt namn i meddelanderaden vid betalning.

Stort och varmt tack för ditt stöd!

 

Formgivning av bilder i nyhetsbrevet: Elina Lööw
Foto från unsplash.com